Hitta kabelbrottet för robotgräsklippare

Äntligen vår. Ut med ute möblerna. Se grannarna för första gången sedan kallgraderna kom och sätta igång robotgräsklipparen.

Men då händer det. Ingen slingsignal eller ingen signal. Vad är det?

Mest troligt är det att Parameterkabeln till roboten gått av under vintern. Utan att tänka på det kan man ha skottat snö, påtat i något grönsaksland eller annat när man har möjlighet att klippa av kabeln. I Sverige är ju roboten avstängd i ett halvt år så risken finns att man lyckats utan att komma ihåg det.

Men sedan kan ju alltid vara kul att fixa lite på egen hand.

Det första är att verifiera att det verkligen är ett kabelbrott och inget annat.

På stiga, Wiper, Ambrogio och Tech line är ett rött fast sken i sändaren som sitter i boet oftast en säker signal på att kabeln är av. Blinkar den rött så är kabeln hel. Är det en äldre robot av ovan märke (2014 och före med inte digital kanal) så lyser signalen grön med fast sken. I det äldre fallet lyser den rött när robot är i boet och blinkar rött när kabeln är hel och roboten är ute och klipper.

Har man en Gardena, Husqvarna som är byggda på samma ställe så är grönt fast sken man ska hoppas på då är kabeln hel. Blinkar den grönt däremot så har man ett avbrott. Lampan kan även blinka rött då är antennen i boet skadad. Lyser den helt rött så bör man kontakta service för då är det fel i kretskortet i boet.

Det bästa sättet att hitta brottet är att börja med att tänka till. Har jag påtat i grönsakslandet eller varit och grävt på något ställe. Mest logiskt är brottet där.

Steg 2 om man inte kommer ihåg det första steget är att dra en kabel från boet till hälften av tomten. Lyfta kabeln där och koppla ihop den med boet. Den nya testkabeln kan man såklart dra över jorden och kortaste vägen till mitten. Man behöver inte heller sätt ihop kabeln med skarvdon utan kala och tvinna bara ihop kablarna under felsökningen. Fungerar nu roboten på det halva området så är felet inte på den sidan. Kanske lätt kan man byta kablarna till andra sidan boet och testa där. Nu har man 50% bättre chans att hitta felet.

Gå sedan ner till hälften igen och testa där och kom lite närmare felet. Är det flera fel så rekommenderas att tänka till på att lägga en ny kabel helt på området. Tillexempel om någon plockat maskrosor men maskrosplockare lite ovarsamt.

Säg att man nu hittat felet hur skarvar man bäst.

Bästa sättet är att använda sig av en specifik robotskarv så att inte skarven läker ut signal och man får fel igen längre fram.

Robotskarven är vattentät och gjord för att ligga i mark.

Använd 2 skarv och skarva först på en längre kabel så man får över lite där man tänkte göra den riktiga skarven. Detta för att inte kabeln ska vara sträckt in i skarven så den kan glida isär av markrörelser. Har man lite extra kabel så gör man en vanlig knut på kabeln. Klipper av ändarna på kabeln så de blir lika långa och sätter på skarven. Viktigt att man trycker den bli delen i skarven ända ner. Helst med ett pressverktyg som till exempel en polygrip. Gör man inte det så finns risken att skarven blir glapp och det kan bli riktigt svårt att hitta felet när det uppkommer.

Glöm inte att gräva ner kablarna när ni skarvat klart med överflödet och skarven utåt robotbanan.

Alternativ till 3m skarven

Den överlägst mest köpta skarven är 3 m skarven med 3 ingångar brevid varandra. Men det finns även andra fina alternativ.

Krympskarven är ett riktigt hängslen och livrem alternativ. Men hjälp av en tändare eller liknade löder man i hopa och smälter på ett vatten tät skydd över.

Grimsholms skarven är väldigt lik 3m skarven men har utgångarna på sidan och fram. Detta gör den perfekt för skarva fast guidekabel i ytterslingan. Den har även möjlighet att kunna användas med tjockare kabel.

Lycka till i trädgården och trevlig sommar.

Välkommen till Trädgård Sverige

Välkommen till Trädgård Sverige, troligen Sveriges trevligaste trädgårds butik.

Trädgård Sverige finns i Karlstad, staden där solen alltid skiner.

Läs mer om butiken