När är det dags att att in robotgräsklipparen för säsongen

Håll koll på gräset?

Hösten närmar sig och snart har gräsets växtlighet tagit semster för året.
När det är dags att ta in roboten för året beror på var du bor i landet och hur kallt det är .

Tumm-regeln är när tempraturen börjar komma ner under 10 grader på natten så kan man börja ställa upp bladet så man får lite högre höjd på gräset.
Har man normalt 2-3 centimetermpå gräsmattan så är det inte fel att ha 4-5 centimeter på vintern. Detta för att skydda gräset från frysbränningar och höjde fungerar lite som en mössa på huvudet och skyddar gräsets rötter mot kölden.

När tempraturen kommer under minus och första frosten kommer är det big no no och man ska verkligen inte köra robotgräsklippare.
Kör man roboten i frosten så knäcker den de frysta grässtråna och dom kan få permanenta skador.

Så när temraturen går neråt kan man ändra om i schemat på roboten så att den börjar gå på dagen istället för morgon och natt om man har den inställningen.
På så sätt är man garderad att glömma bort att roboten hoppar ut om frosten överaskar.

Ofta har man en liten plätt som roboten inte kommer åt . Vid häcken eller på en annan sida av huset som man kan hålla lite koll på när gräset där har slutat växa.
Har det slutat helt att växa så är det ingen mening att roboten ska vara ute och nöjes åka och man kan då ta sig en timme och rengöra roboten.

Rengöring av robot

När säsongen är slut är det viktigt att få en redig genomgång på roboten.
Efter ha kämpat åt dig skoningslöst sedan Mars/April kan man kosta på sig en timme och få bort gräs rester och annat elände på roboten.

I dagens robot flora finns robotar som tål att spolas av med vattenslangen. Dock aldrig med högtryck.
Gardena har lona modellerna City life och Stiga har dom nya Stig robotarna som man med fördel kan sätta sig med trägårdsslangen och spola av. På så sätt får man garanterat bort allt gräs och roboten kommer inte lukt och mögla på vintervilan.

Viktigt att tänka på är att aldrig spola av en robot utan att veta om den tål vatten. Merparten av robotar tål inte vatten och kommer då bli helförstörda likt en lapp-top dator som fått sig en avtvättning av trädgårdslangen.

Vinterförvaring

För vintervilan av roboten kan man välja två vägar att förvara.

Antingen hemma i varmt utrymme och inte glömma laddningen av batterierna ett par gånger under vintern.

Eller hos en butik som erbjuder vinterförvaring av roboten.
Lämnar man in roboten på ett robot hotell kan man räkna med att batterierna kommer laddas och inte ta stryk av vinterupphållet.
Moderna batterier är alltid igång och laddar ur sig själv . Väntar man för längre mellan laddningarna så får man i så stor djupurladdning att batterierna tar stryk eller helt enkelt går sönder.

På en proffesionell vinterförvaring få man även senaste uppdateringen och en robot rapport om din robot har den möjligheten. Där kan man kolla hur den mår och om man kommer behöva göra justeingar .

Är något trasigt på roboten eller på gång så kommer också butiken medela detta.

Ha en bra vinter alla robotar och ses när solen tittar fram igen.

Välkommen till Trädgård Sverige

Välkommen till Trädgård Sverige, troligen Sveriges trevligaste trädgårds butik.

Trädgård Sverige finns i Karlstad, staden där solen alltid skiner.

Läs mer om butiken