Tips och råd för gräsmattan inför gräs-säsongen

Vår solen har börjat lysa och smått börjar gräset vakna igen.

Vi tar lite tips av Gräsbloggaren Olle Berg även kallad gräsolle.

Olle Berg, är en pensionär som har haft gräsmattan som sitt stora intresse sedan 1967. (passion/hobby) Redan 1967 anlade han sin gräsmatta runt villan i Skattkärr, ca 1 mil utanför Karlstad.

Genom en lantbrukare i Ölme fick han tag på prima matjord. Den la han som grund för gräsmattan. ca 30 cm tjockt, plattade till jorden med en belastad gallervält och sådde sedan med Weibulls gräsfrö.

Redan efter ett par år fick han en kanonmatta och intresset för gräsmattor utvecklades.

Olle har under åren han bodde i skattkärr även haft lite hjälp att klippa gräset av en wiper och en stiga robotgräsklippare.

2019 flyttade han till en lägenhet på våxnäs men gräs hobbyn följde med och han ”andikterade” en gräsplätt av kbab och har fått den i topptrim.

Här nedan ger Olle sina tips om hur man får en gräsmatta av världsklass,

 

Vad kan man göra Mars till April

Om du har mossa i gräsmattan går det bra att använda näringstillskottet Järnsulfat FerroGent (1-2 dl. i 10 liter vatten på 50 kvm).

Använd alltid en spridarramp till vattenkannan. Kombigödsel som Stroller PLUS Mossa eller Florovit Masterlawn Mossa är också effektivt och en klar fördel är att du ger näring till gräsmattan samtidigt.

Du kan också använda ett gödselmedel med hög järnhalt som Florovit Masterlawn Gräsgödning 4 % järn eller Tergents Grönare Gräs. OBS undvik stenplattor när du använder något av ovanstående medel eller gödsel, eftersom de kan bli missfärgade av järnsulfatet.

på bl.a. stenplattor tar du bort med Tergents Tercol. Att du får mossa i din gräsmatta beror till 85 % på att gräsmattan inte har fått tillräckligt med näring. Därför är regelbunden gödsling viktig. Följ därför mina skötselråd. Ett gott råd är att aldrig använda mossrivare eftersom du då riskerar mer mossa påföljande år.

I slutet av april eller början av maj sprider du ut 3 kg per 100 kvm med Substral Super Gramino , Bayer Stroller PLUS Gräsgödsel, eller Florovit Gräsgödning.

Var ytterst försiktig med vårkrattningen! Även om mattan ser grå och död ut, så är det förnuftigt att vänta tills den blivit ordentligt grön innan man sätter i krattan. Vårstäda gärna, men absolut ingen hårdkrattning.

 

Vad ska man göra maj-juni

I slutet av maj eller början av juni bör du vertikalskära, (1-2 cm djup), stödså med Weibulls Extra Green och på skuggiga partier med Weibulls Skugga.

Dressa gräsmattan med Rölunda, Hasselfors eller Weibulls gräsmattedress. Att vertikalskära gräsmattanmattan är inte nödvändigt varje år men däremot är det viktigt att dressa och stödså för att bland annat hålla ogräset borta.

I slutet av Juni bör du gödsla igen med 3 kg per 100 kvm. Vid eventuell torka måste man vattna. Se till att det blir en riktig ”rotblöta” (25-30 mm).

 

Vad ska man tänka på med gräsklipparroboten?

En bra ide är att se över roboten så den är servad och i ordning i god tid till att säsongen börjar. När säsongen väll har dragit i gång brukar det bli lite kö i verkstaden inledningsvis.

Kolla även så linan är hel så den inte tagit skada över vintern. Samma där att man kan behöva vänta lite med att få hjälp med felsökningar när säsongen är i gång.

Se till så att bladen är raka eller nya om ni kör rakblad. Man bör också se över inställningarna i höjd på bladet.

När man tog in roboten var det ju nyklippt. Men nu när roboten ska komma ut så har säkert gräset hunnit vuxit till sig och är även lite grövre inlednings vis på säsongen.

Har man ett lågt ställt blad direkt så riskerar man att slita extra mycket på klippmotorer så genom att ställa upp det så sparar man in ett par år i livs längd.

Se till att ställa pass när det är varmt på dagen inledningingsvis. På morgon och kväll kan det vara lite kallt på våren och då sliter robotens hjul extra mycket på gräset.

Vill  ni läsa mer om gräsmattor och Olle Berg klicka in på hans hemsida https://www.olleberg.nu/

Ha en god gräsklippnings säsong

Välkommen till Trädgård Sverige

Välkommen till Trädgård Sverige, troligen Sveriges trevligaste trädgårds butik.

Trädgård Sverige finns i Karlstad, staden där solen alltid skiner.

Läs mer om butiken