Hur monterar man Gardena självbevattnings system

Bevattning

Runt 2010 så började Axelkarlssons kolla på att börja med Robotgräsklippare.

Vi tänkte självklart att det kanske inte är så stort när det finns så stora fina service krävande bensingräsklippare.

På den här tiden var det ju inte så vanligt utan kanske bara high Tech gubben på hörnet hade en. Nu såhär 10 år senare är det egentligen lika vanligt som en postlåda.

Den troliga nästa sak i teknikutvecklingen är att få tomten bevattnad utan att släpa slangar och få ett system som både sparar vatten och vattnar precis rätt mängd på varje blomma, gräsmatta eller häck. Uppkopplat eller inte så är det lätt som en plätt.

 

Hur monterar man då?

En bra start kit att börja med är gardenas startkit för bevattning om man har en lätt gräsmatta.

Dvs rektangulär eller fyrkantig. Sedan kan man bygga på det efter hand.

Självklart hjälper vi till att välja ut detaljer för jobbet om gräsmattan är allt annat än vanlig eller om man till exempel vill grena av eller styra med ventiler.

 

Montering

En bra sak är att börja för öva. Dra ut de nedgrävningsbara slangarna på gräsmattan ungefär som ni har tänkt er ha dom nedgräva och testa spridningsradien på spridaren.

När man drar slangarna över gräsmattan så kan man ha i bakhuvudet att försöka hitta en bra lägsta punkt där slangen kan passera. Anledningen till det är att man monterar in en dräneringsventil på röret så det hela tiden tömmer sig efter användning så man inte får frysskador på vintern.

Rören och detaljerna är jättelätta att få ihop. Öppna detaljens grå vrid öppnare på sidan. Stick in röret och tryck till en extra gång så det bottnar i detaljen. Stäng sedan vridningen så det blir tätt.

När man hittat det optimala stället så sätter man igång vattnet och justerar spridaren så man vet att man träffar de tänkta delarna av tomten. Man kollar även att det inte läcker och att dränerings ventilen tömmer.

 

 

Nergrävning

Efter fått ett korrekt system är det dags att gräva ner det.  Ta hjälp av de utlagda rören och sätt en spade på båda sidorna om det och tryck ner i jorden som en triangel under röret. Ta sedan bort röret och lyft upp grästorvan på gräsmattan precis bredvid gropen.

Gräv sedan ur för sprinklern. Under sprinklern och dräneringen behöver man ett dräneringslager av grus.

Se till att ha en skottkärra eller hög hemma att ta av. Gräv gärna ur för mycket i gräsmattan under dom så att man får ett bra lager grus.

Placera sedan spridaren och dräneringen på gruset. Dräneringen med dränering nedåt såklart och spridaren ska inte vara över gräsytan. För då kan den bli skadad av robot gräsklipparen. Utan se till att ha den precis under nivå.

Grävs sedan över de med lite mer grus och sedan jord ända upp. Har man kvar en kaka med gräs som man skärt ut med spaden så går det ha det runt det trasiga området runt spridaren.

Lägg ner rören i gräsmattan och lägg på grästorvorna. Se till att vattna rejält efter och lägg gärna på lite mer gräsfrö så monteringen återhämtar sig så snabbt som möjligt. Har man robot så kan man köra på direkten efteråt bara allt är fast och jorden inte lös.

I änden där röret kommer upp mot vatten utkasten använder man en påkopplings låda. Den som är med i paketet ovan är ganska kort så i det fallet ska påkopplings lådan vara i närheten.

Men det går även komplettera med en längre slang om man skulle vilja ha påkopplingen längre bort.

Glöm inte dricka vatten i solen och lycka till med arbetet.

 

Vill ni ha mer insperation och tips . Ta en titta på denna instruktions film från Gardena .

Filmen är lite äldre men väldigt lärorik.

Välkommen till Trädgård Sverige

Välkommen till Trädgård Sverige, troligen Sveriges trevligaste trädgårds butik.

Trädgård Sverige finns i Karlstad, staden där solen alltid skiner.

Läs mer om butiken